• medisch toezicht door geriaters en huisartsen;
  • verpleegkundige zorgen;
  • multidisciplinaire revalidatie door verpleegkundigen, zorgkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, diëtisten en maatschappelijk assistenten.

Wekelijks komen ook consultants langs die gespecialiseerd zijn in psychiatrie en orthopedie.

Er is een medische wachtdienst, die verzekerd wordt door de huisartsen en geriaters van het instituut.

Medisch team

Artsen-geriaters

Geriaters zijn artsen die gespecialiseerd zijn in veroudering en de behandeling van pathologieën bij patiënten op leeftijd. Ze werden specifiek opgeleid om aandoeningen die vaak bij oudere personen voorkomen, ook ‘geriatrische symptomen’ genoemd, te rangschikken volgens prioriteit, te evalueren en te behandelen. In overleg met de patiënten en hun omgeving, de zorgteams en de paramedische medewerkers stippelen ze een zorgtraject uit dat individueel aangepast is aan elke patiënt, rekening houdend met de behoeften en verwachtingen.

Verpleegkundig team

Verpleegkundigen en zorgkundigen

De verpleegkundigen staan in voor algemene zorgverlening aan de patiënten, zodat zij hun gezondheid en welzijn kunnen behouden, verbeteren of terugbrengen naar het vroegere niveau. De verpleegkundigen spelen ook een rol als voorlichter van patiënten en hun omgeving, zodat de autonomie van de patiënt vergroot en/of behouden wordt. Ze werken samen met het medisch en paramedisch team, en de teams die tweedelijnszorg verstrekken. Omdat zij zo dicht bij de patiënt staan, vormen ze een waardevolle ondersteuning bij het stellen van de diagnose of om complicaties tijdens de ziekenhuisopname op te merken en te behandelen. De verpleegkundigen bereiden de patiënten en hun familie met aangepaste informatie in alle rust voor op hun vertrek uit het centrum.

De zorgkundigen assisteren bij de dagelijkse taken, bieden emotionele ondersteuning en begeleiden de patiënten en hun familie.

Paramedisch team

Kinésithérapeute

Binnen het multidisciplinaire team nemen de kinesitherapeuten de functionele revalidatie van de patiënten op zich. Ze zijn verantwoordelijk voor evaluatie en behandeling, met als doel te voorkomen dat de functionele capaciteiten (ademhaling, hart en bloedvaten, spieren en botten en hersenfuncties) zouden veranderen. Ze streven ernaar deze capaciteiten te behouden en, als ze toch zouden veranderen, ze te herstellen of compenseren.

Logopède

Le Logopedisten zijn paramedische partners die slik-, spraak-, stem- en taalproblemen diagnosticeren op basis van gestandaardiseerde testen en/of klinische evaluaties. Vervolgens stellen ze aanpassingen en/of een revalidatieprogramma voor, met geleidelijke bijsturing al naargelang van de evolutie van de patiënten tijdens hun verblijf. Aan de logopedisten wordt ook gevraagd om het zorgpersoneel, de patiënten en hun omgeving voor te lichten en te informeren. 

Ergothérapeute

Ergotherapeuten zijn paramedici die als doel hebben om de zelfstandigheid en de autonomie van de patiënten zo groot mogelijk te maken/houden. Daartoe bestuderen ze de vaardigheden, de dagelijkse activiteiten, de architecturale en sociale omgeving van de patiënt (woning, relaties). Hun doelstelling is dus te garanderen dat patiënten een kwaliteitsvol leven kunnen leiden in hun leefomgeving, rekening houdend met hun keuzes, hun verschillende rollen, hun waarden en hun cultuur.

Psychologue

Klinisch psychologen evalueren bij geriatrische patiënten de psychologische aspecten, en ze gaan hiermee aan de slag. Psychologen kunnen ondersteuning bieden aan rouwende patiënten, aan patiënten in moeilijke medische of familiale omstandigheden, patiënten met verminderde autonomie, posttraumatisch stresssyndroom enz. Zij begeleiden ook de omgeving van de patiënten als die het moeilijk heeft met de situatie, wanneer dat nodig is of daarom gevraagd wordt. De psychologische ondersteuning loopt parallel met de opvolging van de patiënt en/of de gesprekken met de patiënten en hun omgeving.

Diététicien

Diëtisten evalueren de voeding van de patiënten op basis van het oordeel van het multidisciplinaire team, stellen een dieetkundige diagnose en schrijven een dieet voor dat aangepast is aan de individuele behoeften van de patiënten en hun voedingsvoorkeuren. Ze geven de patiënten gepersonaliseerd advies en volgen hun dieet op tijdens hun verblijf. Ze zorgen ook voor voedingsondersteuning indien nodig. 

Maatschappelijk assistenten

Maatschappelijk assistenten spelen een essentiële rol in de begeleiding van vertrekkende patiënten, zowel bij de voorbereiding van het vertrek als op het moment zelf.  Die opdracht voeren ze uit in nauwe samenwerking met de patiënten, hun omgeving en het multidisciplinaire team. Op die manier kunnen ze de persoonlijke doelstellingen van de patiënten bepalen. De sociale dienst biedt gedurende het hele verblijf emotionele en praktische ondersteuning, wat ieders welzijn en autonomie ten goede komt.